Etimesgut’un son yıllarına damga vuran ve akibetinin ne olacağı belirsiz olan bir İş ve Ticaret Merkezi vakası yaşanıyor. Kimilerinin Eti-Park, kimilerinin İş ve Ticaret Merkezi olarak bildiği burasıyla ilgili olarak şimdiye kadar çok yazılar yazdım. Haberler kaleme aldım. Bu yazı da bunlardan birisi. Belki bir 5 yıl sonra yine aynı kelimeleri yazmaktan korkuyorum.
Çünkü sonu ne olacağı belli olmayan bir yapı.
2017 yılının ilk meclis toplantısında, İş ve Ticaret Merkezi ile ilgili olarak Etimesgut Belediye Meclisi’nde yine sert tartışmalar yaşanmış, Belediye Meclis Üyeleri sözlü olarak birbirlerine girmişlerdi. Tartışmanın konusu ise İş ve Ticaret Merkezi’nin, bedeli karşılığında ihaleye çıkarılarak satılması konusunda Belediye Başkanına yetki verilmesiyle ilgiliydi. AK Parti ve CHP’li Meclis Üyeleri, verdikleri RED oylarıyla bu satış yetkisini vermediler. Gerekçelerini ise kime, nasıl ve hangi şartlarla, hangi bedelle satılacağı yönünde gündeme gelen maddede bir ibare olmadığıydı.
Ardından geçtiğimiz ay yapılan Meclis görüşmelerinde CHP’li meclis üyesi Nizam Yetişir, şahsı adına verdiği yazılı önergesinde, ETİ-PARK olarak bilinen bu yapının öğrenci yurduna dönüştürülerek Belediye imkanlarıyla veya devletin desteğiyle YURT YAPILMASINI teklif etmesiyle bir kez daha gündeme geldi. Geçtiğimiz günlerde yapılan Meclis toplantısında yine Belediye Meclis üyeleri arasında sözlü atışmalar, tartışmalar yaşandığı görüldü. Sonuç olarak ilgili komisyonda da incelenen Nizam Yetişir’in önergesi sonucunda buraya, Belediye imkanlarıyla öğrenci yurduna dönüştürülmesi konusunda bir araştırmanın yapılması kararı çıktı.
Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, görüşmeler esnasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından Belediye’ye resmi bir müracaatın bulunduğundan, Kurum tarafından gerekli incelemelerin yapıldığı ve bu konuda cevap beklediklerini aktardı.
Gazetemizin internet sitesinde, Eti-Park İş Merkezi’nin ‘Yurt mu oluyor?’ başlıklı bir haber paylaşmıştım. Bu haberin ardından Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Sinan Aksu, beni arayarak konuyla ilgili görüşmek istediğini söyledi. Ardından makamında kendisiyle yaptığım görüşmede, maalesef buranın yurt için elverişli olmadığını ve AVM tarzında projelendirilen bu yapıya en fazla 1.700 öğrenci kapasiteli bir yurt yapılabileceğini, ancak öğrenci odalarının büyük bölümünün güneş göremeyeceğini ve bunun da maliyetinin 70 milyon lirayı geçeceğini söyledi. Üzgün olduğunu ve kendilerine herhangi bir siyasi baskı olmaksızın böyle bir çalışmayı, bu binaya bu şartlarda yurt yapılamayacağını aktardı.
Kısaca özetlemeye çalıştığım bu gelişmeler sonucunda Eti-Park’ın akibetinin ne olacağını, ben de sizler gibi merak ediyorum. Etimesgut’ta burayla ilgili fikir yürütenlerin büyük bölümünün, Belediye Hizmet Binası olarak kullanılması yönünde. Hatta, mevcut belediye binasının yurt olarak kullanılmasının daha elverişli olacağını belirtiyorlar.
Hastane yapılamayan, Üniversite getirilemeyen, öğrenci yurduna dönüştürülemeyen bu binanın atıl vaziyette kalması tüm Etimesgutluların kaybına yol açıyor. Hem maddi ve hem de manevi olarak, ekonomik açıdan her geçen gün zarar veriyor.
İş ve Ticaret Merkezi ile ilgili belediye meclis toplantılarında yapılan görüşmelerin tamamına yakın bölümünü izledim. Burayla ilgili konuşan meclis üyelerinin, siyasilerin samimi olduğunu söylemek çok zor. Tüm siyasiler bu binayı, kendilerine siyasi malzeme olarak kullanmak isteyecekleri bir yer olarak görüyorlar. ‘Bana yar olmayan, başkasına da yar olmasın’ diyorlar.
Ama Etimesgutlular, esnaflar; nüfusu her geçen gün artan ilçeye buranın kazandırılmasını ivedilikle bekliyorlar. Siyasilerin ortak akılda buluşmasını istiyorlar. Etimesgut’un şehir haline gelmesi için ‘ne yaparlarsa yapsınlar, artık burayı değerlendirsinler’ görüşü hakim.
Ama bana kalırsa, siyasiler samimi olmadıkça İş ve Ticaret Merkezi ile ilgili daha çok haberler ve köşe yazıları yazacağız gibi..
|