MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, 31 Ağustos günü Etimesgut’ta katıldığı açılışlar ve Festivalin ilk günkü programında Enver Demirel’i Belediye Başkan Adayı olarak ilan etmesi ve akabinde ‘Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlerde de sürdürülmesi gerektiğiyle ilgili konuşması siyasi gündemi halen meşgul etmeye devam ediyor.
AK Parti kurmayları ile MHP kurmayları arasında başlayan görüşmeler henüz bir netlik kazanmadı ama büyük ihtimalle her iki parti arasında bir ittifakın yapılacağı tahmin ediliyor. İttifakın nasıl ve ne şekilde olacağı ile ilgili çalışmalar sürüyor. Önümüzdeki hafta içerisinde, özellikle AK Parti’nin 2 gün sürecek olan Kızılcahamam Kampı sonrası daha belirgin hale gelmesi bekleniyor.
***
Bir dostum, ittifak ile ilgili konuşurken “AK Parti bu ittifaka mecbur, MHP ise mahkumdur” demişti. 24 Haziran seçimlerinde sağlanan Cumhur İttifakı’nın devam etmesinin her iki parti içinde gerekli olduğu, ittifakın sağlanamaması halinde ise ülkenin bir kaosa doğru gidebileceğini sözlerine eklemişti. Buna katılmamak elde değil.
AK Parti ile MHP arasında sürdürülen görüşmeler, parti tabanlarında da sıcak karşılanıyor. Her ne kadar AK Parti Teşkilatları, özellikle ilçelerde oluşacak ittifaka pek taraf olmasalarda ‘Reis ne derse o olur’ görüşünün hakim olduğunu görebiliyoruz.
Karşı cephede ise CHP ile İYİ Parti arasında bir ittifakın olabileceği, dışarıdan da HDP’nin buna destek vereceği herkes tarafından konuşulan bir konu. Tüm bunların sonuçlarını önümüzdeki günlerde alacağız. Bekleyip göreceğiz.
***
İttifaklarla ilgili bekleyiş devam ederken MHP Liderinin bazı İl ve ilçelerde Belediye Başkan Adaylarını açıklaması, özellikle AK Parti’liler tarafından pek hoş karşılanmadı. Örneğin Etimesgut..
Öncelikle Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde sağlanacak bir ittifak ardından İlçelerde nasıl bir durum olacağı belirsiz. Bu belirsizliği Etimesgut’ta çok rahat görebili-yoruz. Çünkü, Belediye Başkanlığı için ortaya çıkan aday adayı sayısı yok denecek kadar az. Bugüne kadar sadece Fuat Yıldırım ile Orhan Tatlı adaylık açıklamasını yaptılar. Kaldı ki Etimesgut, geçmiş dönemlerde 20’nin üzerinde aday adayının ortaya çıktığı ve parti içindeki siyasilerin büyük ilgi gösterdiği bir ilçemiz.
Hatırlarsınız, AK Parti Etimesgut İlçe Başkanlığı için bile 25 tane İlçe Başkan Adayı ortaya çıkmıştı. Yerel seçimler için geri sayım sürerken enteresan bir şekilde aday adayı olarak ortaya çıkan yok.
Bu sadece Etimesgut için geçerli olmasa gerek. Diğer ilçelerimizde de durum çok farklı değil.
***
MHP cephesi, ittifak konusunda çok rahat davranırken asıl sıkıntı AK Parti’de görülü-yor. Çünkü AK Partililer, iktidar partisi olmanın üstelik 16 yıldır ülkeyi yönetmenin bir ayrıcalık, önceliği olduğunu düşünüyorlar. Örneğin Etimesgut’ta bir ittifak yapılacaksa ittifak adayının mutlaka AK Parti’den olması taraftarılar.
Peki Enver Demirel gerçeği ne olacak?
Son 2 dönemdir, 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’yi Etimesgut’ta geçerek Belediye Başkanı seçilmedi mi?
Evet, çok enteresan bir seçim bizi bekliyor. İttifak konusu netlik kazanınca bir çok AK Parti’li bundan memnun olmayacak gibi..
|