Hatırlıyorum da, Yenikent’te son yapılan Kavun Festivali 1998 yılındaydı. Demek ki üzerinden yaklaşık 6 yıla yakın bir süre geçmiş. Geçen bu süre içerisinde Yenikent Kavunu unutulmaya başlanmış. Yerini yavaş yavaş Kazan Kavunu’na bırakıyor. Üreticilerin de desteklendiği ve Yenikent Kavunu’nun ismini tüm dünyaya duyuran bu festival, yapıldığı günlerde gerçekten bölgeye ayrı bir güzellik ve hareketlilik, canlılık katıyordu. Sosyal anlamda çok fazla etkinliğin gerçekleştirilmediği Yenikent’te, Kavun Festivali ile yüzler gülüyor, gençler, çocuklar çoşuyor ve en azından festival çoşkusu yaşıyorlardı. Şimdi bu gençlerin, bu çocukların büyüdükleri zaman kendilerinden sonra gelecek kuşaklara anlatacak bu tarz hikayeleri olmayacak. Şu sanatçıyla veya bu sanatçıyla çektirdikleri resimleri gösteremeyecek, paylaşamayacaklar..
Esasen Yenikent isminden başlamak istiyordum ama Yenikent deyince aklıma öncelikle kavun geldi. Evet, dedik ya; Yenikent.. Artık bu bölgede doğan yeni çocukların nüfus kağıtlarında doğum yerleri Yenikent yazmıyor. Son 5 yıldır bu böyle. Bu ismi Yenikentliler unutmaya başladılar. Burada yaşayanlar her ne kadar Yenikent ismini günlük hayatlarında teleffuz etmeye devam etseler dahi ilerleyen yıllarda unutulacak. Belli bir yaşın üzerine gelenler, “Bir zamanlar Yenikent vardı” diyecekler. Konu Yenikent’ten açılmışken bir başka olay ise, eski Yenikent’in yıllar önce kurulmuş olan ve toplu yaşamanın ilk yerleşim yeri olan Ziir Vadisi konusuna da değinmeden geçemeyeceğim. Ziir Vadisi; gerek ekolojik ve görsel gerekse Helen, Türk ve Ermeni kültürlerinden oluşan tarihi ve arkeolojik değerleriyle Ankara'nın step peyzajı içerisinde ayrıcalıklı bir öneme sahip. Vadi aynı zamanda ekolojik ve rekreasyonel açılardan önem taşıyan vadileri Ankara kentinin simgesidir. Ziir Vadisi kent merkezine yakınlığı dolayısıyla rekreas-yonel gereksinimi karşılamada yüksek potansiyele sahip vadilerden. Ergenekon Soruşturmasıyla ülkemiz gündemine gelen Ziir Vadisi, tarihçilere göre Anadolu tarihinin en kanlı savaşlarından biri olan Ankara Savaşı'nda da Timur için önemli bir sığınma alanı! Çünkü Timur, savaş öncesi kendisi için çok önemli bir silah olan yüzlerce savaş fillerini, işte bu vadide yani Zir Vadisi'nde gizledi. Timur Zir Vadisi'nde sakladığı fillerle kazandığı Ankara Savaşı, Osmanlı'da tam 11 yıl sürecek bir fetret döneminin de ortaya çıkmasına neden oldu. İşte böyle bir öneme sahip Ziir Vadisi nedense yerel yönetimler tarafından hiç sahip çıkılmadı. Tarihi ve kültürel dokusu kullanılamadı. Yenikent’in turizm ve kültürel açıdan canlanmasına yol açacak böyle bir vadi projeler arasına bile alınmadı.
Yenikent, artık Ankara’nın Çadırtepe Çöp Toplama alanıyla anılıyor. Kapalı Cezaevi ile anılıyor. TOKİ konutlarının yanı sıra daha çok Ankaraspor’un lig maçlarını oynadığı futbol sahası da işin bir başka boyutu. Ama gelelim Yenikent’lilere.. Gerçekten burada yaşayan halkımız unutulduklarını anlatıp duruyorlar. Yenikent esnafları, ‘Yenikent’ isminin yaşatılması için seferber oldular. Önümüzdeki günlerde kamuoyu gündeminde yerlerini alacaklar. Bunun için oluşturdukları platform, sanıyorum bir çok sorunun çaresi olacak. En azından yetkililere, yerel yöneticilere seslerini duyurabilecekler. Son Belediye Başkanı olan Emin Özer döneminde yapılan Belediye Binası, şu an Sincan Belediyesi Hizmet Binası olarak faaliyet gösteriyor. Kamu binası olarak yapılan (okulların dışında) bir yatırımı Yenikent’te göremedik. Hatta, Sincan metrosunun bir ucu Yenikent’e kadar dayanmasına rağmen bundan da yararlanamıyorlar. 30 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimler, Yenikent bölgesinde yaşayanlar için büyük bir öneme sahip. Aldıkları veya alamadıkları hizmetler için tercih edecekleri adaylara oy verecekler. Sandıklardan kim çıkarsa çıksın Yenikentliler, Yenikent sevdasından asla vazgeçmeliler. Biz onların arkasında değil, yanındayız. |