Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi halinde Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) tüketiminin artarak, Türk halkının sağlığının bozulacağı iddiaları sürerken Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu raporunu kamuoyuna duyurdu. Raporda, "Sakkaroz ve NBŞ içeren besinlerin fazla tüketimi metabolik hastalıkların yanı sıra obezite ile ilişkili çeşitli kanser türlerinin (kolon kanseri, pankreas, karaciğer ve meme kanseri gibi) gelişimine de zemin hazırlamaktadır" ifadeleri yer aldı.
Duyuruda, Bilimsel Kurulun, bilimsel çalışmalar ve ilgili raporları da dikkate alarak vatandaşların sağlığının korunması için NBŞ ve şeker kullanımı konusunda şu görüş ve tavsiyelerde bulundu:
NBŞ'YE SIKI DENETİM GELMELİ
Yapılan değerlendirmeler ışığında Bilim Kurulu tarafından geliştirilen aşağıdaki öneriler kamuoyu dikkatine sunmaktadır:
Her türlü şeker tüketiminin azaltılması için gerekli tüm tedbirlerin alınması sübvansiyonların gözden geçirilmesi, vergilendirme, bilgilendirme ve farkındalık girişimleri vb.) Halen 10 olan NBŞ kotasının (üretiminin) artırılmaması ve gıdalarda kullanımının sınırlandırılarak sıkı denetiminin sağlanması, Yiyecek ve içecek etiketleri üzerindeki şeker içeriğinin, elde ediliş kaynağı ve früktoz oranı belirtilmek suretiyle Türk Gıda Kodeksi şeker tebliğine uygun şekilde “şeker”, “glikoz şurubu”, “yüksek früktozmısır şurubu”, “invert şeker” vb şeklinde açık olarak yazılmasının sağlanması, Sağlıklı beslenmenin teşvik edilmesi çalışmaları kapsamında; endüstri tarafından reformülasyon yapılarak, yüksek fruktozlu mısır şurubu kullanım miktarının asgari düzeye indirilmesine destek olunması, Toplumumuzda şeker tüketiminin azaltılması için tüketicinin bilgilendirilmesi, tüm topluma bebeklik ve çocukluk çağından itibaren sağlıklı beslenme kültürünün tesis edilmesi konusunda dengeli beslenme politikaların geliştirilmesi, Sağlık Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde ilgili tüm sektörlerle ve kamu kuruluşlarıyla işbirliğinin sağlanması gerekmektedir.
FABRİKALARIMIZ
Nişasta bazlı şeker kotalarında indirime gidilmesinin şeker fabrikalarını satın alacak patronlara yarayacağı belirtiliyor. Özelleştirmenin yeni zenginler yaratacağı ifade edili-yor. Biliyorsunuz, hemen yanıbaşımızda ile Etimesgut Şeker Fabrikası bulunuyor. Kurulduğu günden bu yana ilçede hem istihdam yaratma açısından, hem ekonomik anlamda katkı yapması ve aynı zamanda ülke ekonomisine ve şekere getirdiği katkıların önemli olduğunu aşikar.
Kamunun elindeki 14 şeker fabrikasının satışa çıkarılmasıyla birlikte kamuoyunda büyük bir NBŞ (nişasta bazlı şeker) endişesi başladı. Özelleştirmenin ardından zarar eden 10 fabrikanın kapanacağı, pancar şekeri üretiminin düşeceği, şeker açığının NBŞ'den karşılanacağı, dolayısıyla halk sağlığının tehlikeye girebileceği uyarıları yapıldı. Şeker Sanayimizin yok olmaması adına bu fabrikaların özelleştirilmesine ben de karşıyım. Bakalım bu konuda gelişmeler nasıl sonuçlanacak, merakla bekliyoruz.
SİNCAN’DA ÖNEMLİ GECE
Sincan Belediyesi, ilçede bulunan Kapalı Spor Salonu’nda muhteşem bir gece düzenledi. Afrin’de mücadele eden Kahraman Mehmetçiklerimiz için Selam ve Dua gecesinde binlerce Sincanlı Spor Salonu’nu hınca hınç doldurdu. Protokol anlamında güçlü isimlerin yer aldığı gecede okunan Kur’an-ı Kerim Tilavet, dualar, rahmet ve minnetler şehitlerimize, Mehmetçiğimize gitti. Sincan Belediyesi’ni böylesi bir program hazırlamasından dolayı kutluyorum. Yeni Başkan Murat Ercan, Belediye Başkanlığı’na çabuk alıştı. Sincan’da yürekleri tek bir amaç için buluşturduğu için de teşekkür ediyoruz.
|