Son yapılan Haziran ve Kasım ayı seçimlerini saymazsak, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana yerel siyasette bir tıkanıklık söz konusu. Ya yerel siyasetçi yetiştiremiyoruz, ya da mevcut siyasetçilerimiz herşeyi oluruna bırakmış, günü kurtaralım da gerisini önemli der gibiler.. 5.3 milyonluk Ankara’da yerel siyasetçi yetiştiremiyoruz. Sahneye çıkmak isteyenlerin de önünü kesiyoruz. Sonra, özellikle milletvekili seçimlerinde Ankara’nın Ankara’yı ciddi anlamda temsil edebilecek neden yerel bir adayı, Ankaralı bir adayı yok diye hayıflanıp duruyoruz. *** Bir süredir sizlerle birlikte olamadık. Şu ortamda yazmak, bir şeyler karalamak inanın içimden gelmedi. Türkiye’de artık yazarak, konuşarak birşeyleri çözemiyorsunuz. Kamuoyunun veya siyasilerin dikkatini çekmekte zorlanıyorsunuz. Hal böyle olunca yerelde gazetecilik yapmak gerçekten zorlaşıyor. Yerel idareciler, yerel siyasetçiler kendilerini genel siyasete odaklayınca, yukarıdakilerin söylemlerine göre tavır belirliyorlarsa tabanda birşeyler beklemenin anlamı kalmıyor. Şöy.e bir düşünün. Hafızalarınızı zorlayın Son 2 yıldır aklınızda kalan yerelde bir gelişme oldu mu? Mamak, Yenimahalle, Etimesgut, Keçiören, Sincan gibi yerel siyasetin en hızlı olduğu ilçelerimizde hafızalarımızda yer edinen herhangi bir değişiklik oldu mu? Bunun yanıtı koskocaman bir hayır! Sadece aklımızda kalan, Etimesgut’ta 2 AK Parti’li meclis üyesinin partilerinden ihraç edilmesi kaldı. *** Siyasi partilerimizin genel merkezlerini bir yana bırakın. Ankara İl Teşkilatlarında bile siyaset üretilemiyor. Dedik ya, günü kurtarmanın peşinde herkes. Şehit haberleri geldiği zaman, ona göre hareket ediliyor. Belirli gün ve haftalara göre hareket ediliyor. Örneğin eczacılar günü mü, eczaneler ziyaret ediliyor. Örneğin engelliler günü mü, birkaç engelli programı düzenleniyor veya birkaç engellinin ziyaretine gidiliyor. İçinde bulunduğumuz Ramazan Ayı’nda da sıkça verilen iftar yemekleri de yerel gündemi meşgul etmekte. Ankara’nın, ilçelerinin sorunları varmış pek siyasilerin gündeminde yok. Başkentimizde yapılan veya yapılacak yatırımlar hakkında zaten kimse ilgilenmiyor.
BELEDİYE BAŞKANLARININ EN RAHAT DÖNEMLERİ
2014 yılında seçilen Belediye Başkanlarımızın en rahat dönemlerini yaşıyorlar. Muhalefet yapan olmadığı gibi eleştiren yok, yol gösteren yok, iyi veya kötü yapıyor diyen yok. Hatta bu konuda proje bile üreten olmadığı gibi Sayın Başkanlar en rahat dönemlerini yaşıyorlar. Genel siyasette muhalefet partileri nasıl gündem oluşturamıyorlar, muhalefet yapamıyorlarsa yerelde de bunun bir örneğini yaşıyoruz. Bu demek oluyor ki artık Türk insanı muhalefet yapmayı beceremiyor. Elbette muhalefet etmek, iyi veya kötü tüm yapılan çalışmaları, hizmetleri sırf muhalefet olsun diye eleştirmek anlamına gelmiyor. Ama çözüm bekleyen sorunları da kamuoyu ile paylaşmıyorsanız, düşüncelerinizi açıklamıyor ve eleştiri yapmıyorsanız bu işte bir gariplik vardır.
FACEBOOK SİYASETÇİLERİ
Sosyal medya bugün en çok kullanılan iletişim, haberleşme ve sesini duyurma yöntemlerinden bir tanesi. Hep bahsettiğimiz muhalefet olmayışının en başta gelen sebeplerinden bir tanesi de facebook üzerinden yapılan siyaset. Siyasiler, siyasi partilerin yerel teşkilatları artık etkinliklerini facebook üzerinden paylaşmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Çünkü daha çok kişiye ulaştıklarını düşünüyorlar. Etkinlikleri bir yana bırakın, düzenledikleri yemekli programlarda yemek menüsünü bile yazmaktan çekinmiyorlar. Korkarım mi çok yakında siyasi partilerin ilçe kongrleri, il kongreleri, hatta yerel seçimler bile sandığa gerek kalmadan sosyal medya üzerinden yapılacak. Tüm okurlarımızın Mübarek Ramazan Bayramını kutluyor, mutlu bayramlar diliyorum. |