94 günlük yaz tatili de ne çabuk bitti, okullar birden açılıverdi. Yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen, uzun bir dinlenmeden sonra derslere alışmaya çalışacak. Önceki yılda yaşanan problemler dikkate alınarak, bu eğitim ve öğretim yılında önemli değişiklikler devreye girdi. Okullarda kılık kıyafet uygulaması için velilerce oylama veya anket yapılacak. Çoğunluğun verdiği karara göre okul formasına ya da serbest kıyafet uygulamasına devam edilecek. Oylama çalışmaları 4 yılda bir kere yapılacak. Geçtiğimiz yıl, 8 yıllık zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılarak liseler zorunlu hale getirilmişti.
Okula başlama yaşı ise 72 aydan 66 aya çekilerek 5,5 yaşını dolduran çocuklar da okula başlamıştı. Uygulamada önemli sıkıntıların yaşandığı düzenleme için bu yıl esneklik getirildi. İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle 66, 67 ve 68 aylık çocuklar, velilerinin vereceği dilekçe ile 1 yıl okula geç başlayabilecek. 69, 70 ve 71 aylık olanlar ise ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporuyla okulöncesi eğitime yönlendirilecek veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilecek. Bu değişiklik önemli ölçüde rahatlamaya sebep olacaktır.
Öğrencilere süt içme alışkanlığı kazandırılması ve sağlıklı beslenmeye katkı amacıyla yapılan Okul Sütü Projesi bu yıl da devam edecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, Okul Sütü Programının 2 yıl daha sürdürüleceği bildirildi. Okul Sütü Programından, özel okullar, bağımsız anaokulları, uygulama sınıfları, ana sınıfları ve ilkokul öğrencileri yararlanacak. İkinci dönemde uygulanacak proje ile haftanın 3 günü öğrencilere süt dağıtılacak. Yaşanabilecek zehirlenmelere karşı, gerekli önlemler alınmalıdır.
MEB, ilkokul öğrencilerinin çantalarındaki ağırlığı azaltmak için ders kitaplarını birinci ve ikinci dönemde okutulacak müfredata göre ikiye böldü. Böylece öğrenciler ikinci dönem konularının bulunduğu kitapları yanında taşımak zorunda kalmayacak. İlkokul öğrencileri, bu sayede rahatlayacaklardır. Böylece veliler, öğrencilerin çantalarını taşıma zahmetinden kurtulacaklardır.
2010da başlatılan genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi süreci bu yıl tamamlandı. Genel liseler, Anadolu statüsüne getirilerek puanla öğrenci almaya başladı. Bence bu durum, Anadolu Liselerinin başarısını düşürecektir. Aslında kazanamayan öğrenciler, meslek liselerine yönlendirilmiş oldu. Meslek Liselerine yönlendirmede, öğrencinin becerisi dikkate alınsa daha faydalı olurdu. İmam Hatip Liselerine öğrenci ve velilerin önemli yaklaşımları ise, özgürlük anlamında önemli bir hakkın iade edilmesi olarak görülebilir. Üniversiteye girişteki engellerin kalkması, Meslek Liselerine yönelmeyi oldukça artırdı.
MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, özür grubu atamalarını önemli ölçüde çözdüklerini ifade etmesi güzel, ancak normal tayin isteyen öğretmenlere kontenjan sınırlaması mağduriyete neden olmuştur. İlk ataması yapılan öğretmenler hemen göreve başlayacaklar.
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği de değişti. Yeni yönetmeliğe göre lisedeyken evlenen öğrencilerin kayıtları açık liselere nakledilecek. Düz lise, imam hatip lisesi ve meslek liseleri gibi sınavsız öğrenci alan okullarda sınıf mevcutları 40ı geçemeyecek. Sınavla öğrenci alan, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri, güzel sanatlar liseleri ile Anadolu sağlık meslek liselerinde sınıf mevcutları 30, diğerlerinde ise 34 olacak. 20 gün olan özürsüz devamsızlık süresi 10 güne düşürüldü. Özürlü, özürsüz toplam devamsızlık hakkı ise 45 günle sınırlandı. Diploma harcı kaldırıldı. Okullar imkânlar doğrultusunda 24 saat açık olacak. Başarı puanı 45ten 50ye yükseltildi. İki dönem puanının aritmetik ortalaması en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanı en az 70 olan öğrenciler başarılı sayılacak.
5. ve 9. sınıf müfredatı da yeniden düzenlendi. 5. sınıfta Matematik, Fen Bilimleri ve İngilizce derslerinin; 9. sınıfta Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji derslerinin müfredatları tamamen yenilendi. Daha detaylı planlama yapılarak öğrencilerin düzeyine uygun konu içerikleri belirlendi. Gereksiz konular çıkarıldı. Yönetici Atama Yönetmeliğinde önemli değişiklikler yapıldı. Öğretmen, öğrenci ve veliler 4+4+4 sistemine adapte olmuş gibi görünüyorlar. En azından geçen yıl yaşanan, nasıl olacak şeklindeki sızlanışlar bu sene olmayacak gibi.
Milli Eğitim Bakanlığı, 2010 yılı Kasım ayında başlayan FATİH Projesi kapsamında bu yıl 81 ilde 10 milyon 600 bin tablet bilgisayar dağıtımı yapacak. Tüm dersliklere etkileşimli tahta ve internet altyapısı ile her okula çok amaçlı kamera ve fotokopi makinesi dağıtılacak. Ayrıca projenin uygulandığı okullardaki öğretmenlerle birlikte 5. sınıftan 12. sınıfa kadar tüm öğrencilere tablet bilgisayar verilecek. Bu durum, önemli bir uygulama olarak görülüyor. Geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda öğrenciler, okula geldiklerinde kitaplarını sıralarının üzerinde bulacaklar.
Orta öğretime geçişteki seviye belirleme sınavı anlık olmaktan çıkarılarak; yerine bu yıldan itibaren, okul ve sınıftaki kazanımları ön plana çıkaracak yeni bir sistem planlandı. Ortaöğretime geçişte uygulanan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) son kez yapıldı. Yerine Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi getirildi. 8. sınıfta her iki dönem 12 sınav olmak üzere öğrenciler, Türkçe, Fen, Matematik, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ve Din Kültürü derslerinden sınav olacak. Sınavlar iki okul günü olmak üzere hafta içi yapılacak ve o günler tatil olacak. Liseye geçişte bu sınavların etkisi yüzde 70, öğrencilerin okul başarısı da yüzde 30 oranında etkili olacak. Yapılan tüm değişikliklerin olumlu ve olumsuz sonuçları, uygulamalar neticesinde belli olacak. Öğretmenler Hizmet İçi Kurs ve Seminerlere, dengeli bir şekilde gönderilmelerini talep ediyorlar. Öğretmenler, Ödül Yönetmeliğinin hassas ölçüler çerçevesinde düzenlenmesini istemektedirler. Öğretmenlerin önemli bir istekleri de, ek göstergelerinin 3600 olması ve tayinlerde öğrenim özürlerinin dikkate alınmasıdır. Öğretmen, öğrenci ve veliler çokça yapılan sistem değişikliklerinin, zaman kaybına neden olduğunu ifade ediyorlar.
En önemli yatırım, insana ve eğitime olanıdır. Başarılı bir eğitim ve öğretim yılı dileklerimle
|