Uzun süredir devam eden Topu İş Sözleşme görüşmelerinden olumlu netice alınamaması karşısında, Çelik İş Sendikası 15.07.2013 tarihinde grev kararı aldı. Bu karar alınırken, her türlü zorluklar göz önünde bulundurulmuş ve İşverenin lokavt ilan edebileceği bile düşünülmüştür. Çelik-iş Sendikası Genel Başkan Cengiz Gül; Genel Merkeziyle, İskenderun Şubesiyle ve İsdemir çalışanlarıyla birlik beraberlik içersinde olduklarını belirterek isteklerinden taviz vermeyeceklerini açıkladı. Yakın zamanda çevre Belediye Başkanlıklarını ziyaret ettiklerini ifade eden Gül, Belediyelerden tam destek mesajı aldıklarını söyledi. Gül, konuşmasında hak verilmez alınır diyerek, mücadelelerine sonuna kadar devam edeceklerini söyledi. İsdemir işçileri ise, Erdemir ile aynı üretimi yaptıklarını, ücretlerin oranın seviyesine getirilmesinde ısrarcı olacaklarını her zaman belirtiyorlar. İsdemir işçisi sendika ile kenetlenmiş vaziyette, güzel bir bütünlük sergiliyorlar. Sendika, grevde haklı görünüyor. Elbette, grev ve lokavt kanuni haklar.
İsdemir Genel Müdürü Recep Özhan, yaptığı açıklamada, grev uygulama kararının açıklanabilir olmadığını beyan etmiştir. Ancak; bu aşamaya nasıl gelindi, onun da bilinmesinde fayda var. Merak ettiğim; İşverence 8 aya yakın süren anlaşmazlık sürecinde kaç defa kamuoyu bilgilendirilmiştir ve ne kadar zam teklif edilmiştir? Sayın Genel Müdür, sendikanın son olarak %51 zam istediğini, bunun da mümkün olmadığını açıklıyor. Ancak İsdemir’le, Erdemir arasında olan maaş farkı çok fazladır. Sayın Özhan, şartlar gerektirirse, Yönetim Kurulu’nun lokavt kararı konusunda Genel Müdürlük Makamı’nı yetkili kıldığını ifade etmiştir. Bunu şimdiden açıklamanın, mantığını anlayamadım. Ayrıca, grevin ve lokavtın ne şekilde uygulanacağı kanunlarda belirtilmiştir. Şunu belirtmeliyim ki, greve belli bir süreç sonunda gelinmiştir. Lokavtı da bir çırpıda uygulamak, sanıldığı kadar basit değildir.
Sendikanın 1.yıl için istediği belirtilen %32 zamla ilgili olarak, farklı memur grupları ile ilgili karşılaştırmalar yapılmaktadır. Bence bu kıyaslama çok yanlıştır. O zaman; Erdemir işçisiyle memurun ücretini neden karşılaştırmıyorsunuz, diye soranlar olabilir. İsdemir işçisinin, çalışma şartları ve ortamı farklıdır. Ücretlerin Memurlarla değil, aynı işi yapan başka fabrikalardaki işçilerle karşılaştırılması gerekir. Burası ağır sanayidir. İşyerinin bazı bölümlerinde çalışmanın hayati zorlukları vardır. İsdemir’de çalışan işçi sayısı eskiden olduğu gibi, çok fazla değildir.
Aslında, grev ve lokavt istenmeyen durumlar. Ekonomimize vereceği zararlar belli. Çelik iş Sendikası ve İsdemir Genel Müdürlüğü yetkililerinin birbirlerine yakın tutum sergilemelerini bekliyorum. Orta bir yol bulunması gerekir. Kamuoyu, gelişmeleri yakından takip ediyor. Ümidimiz, en kısa zamanda anlaşılması. İşçiler ve aileleri, Bayrama sevinçle girmek istiyorlar.
|