Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın en büyük hayali olan Marmaray Projesi gerçek oluyor. Cumhuriyet’in 90. Yılında Türkiye’nin ilk tüp geçidi Marmaray’ın 13,5 km’ lik bölümü hizmete açılıyor. İstanbul’un iki yakasını, denizin altından birleştirecek olan 153 yıllık özlemin sevinci yaşanıyor.
Sultan Abdülmecid'in 1860'ta ortaya attığı ve ancak 2004 yılında inşasına başlanabilen "Asrın Projesi" Marmaray'ın Üsküdar girişinde düzenlenecek açılış törenine, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile bazı yabancı devlet adamlarının katılımı bekleniyor. Marmaray Projesi çerçevesinde, İstanbul Boğazı'nın geçilmesinde kullanılacak olan teknik (batırma tüp tünel tekniği) 19. yüzyılın sonlarından itibaren geliştirildi. İstanbul'da doğu ile batı arasında uzanan ve İstanbul Boğazı'nın altından geçen bir demiryolu toplu ulaşım bağlantısının inşa edilmesine yönelik istek, 1980'li yılların başlarında giderek arttı ve bunun sonucunda 1987'de ilk geniş kapsamlı fizibilite etüdü gerçekleştirildi ve raporlandı. Çalışma sonucunda, bu tür bir bağlantının teknik olarak uygulanabilir ve maliyet açısından verimli olduğu belirlendi. Bugünkü güzergâh, bir dizi güzergâh arasından en iyisi olarak seçildi. Türkiye ve Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında 1999'da finansman anlaşması imzalandı. Bu kredi anlaşması, projenin İstanbul Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi (Marmaray) bölümü için öngörülen finansmanın temelini oluşturdu. Boğaz tüp geçişi ve yaklaşım tünelleri ile 4 istasyon inşaatını kapsayan Marmaray'ın inşaatı, 2004 yılının Ağustos ayında başladı. Projenin 2009 yılının Nisan ayında faaliyete sokulması planlandıysa da Yenikapı-Sirkeci arasındaki arkeolojik çalışmaların uzaması nedeniyle bitiş sürecinde sarkma yaşandı.
İstanbul Boğazı'nın altından geçecek demiryolu tüneli, Gebze-Söğütlü çeşme ile Halkalı-Kazlı çeşme arasındaki banliyö hatlarıyla birleşecek. Banliyö hatlarının iyileştirilme çalışmaları hala sürüyor. 29 Ekim'deki törenle projenin boğazın altından geçen bölümü açılacak. Marmaray, Kazlı çeşme’den sonra Yedikule'de yeraltına girecek; yeni yeraltı istasyonları olan Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek, İstanbul Boğazı'nın altından geçip diğer bir yeni yer altı istasyonu olan Üsküdar'dan ilerleyerek, Ayrılık çeşme’de tekrar yüzeye çıkacak ve Söğütlü çeşme’ye ulaşacak. Bu kesimin uzunluğu yaklaşık 13,5 kilometre olacak. Bugüne kadar binlerce kişinin görev aldığı Marmaray'da bu yılın mayıs ayı sonunda ekipmanların testi yapılırken, ağustos ayında ise sistemde çalışacak araçların test sürüşü gerçekleştirildi. Tüm emeği geçenlere teşekkürler… |