Etimesgut'ta yerel siyaset gerçekten çok ilginç olaylara sahne oluyor. Yerel siyaset o kadar hızlı ki; özellikle Etimesgut Belediyesi'nde meclis üyelerinin partilere göre dağılımı farklılıklar gösterirken seçim sonuçları da sürprizlerle dolu olabiliyor. "Üniversitelerde tez konusu, araştırma konusu olmalı" diyebileceğimiz tarzdan.. Öyleki; son yapılan 2014 yerel seçimlerinde Etimesgut seçim sonuçlarında:
1- Genel Seçimlerde açık ara farkla birinci parti olan AK PARTİ 2- Genel Seçimlerde üçüncü sıraya düşen ve CHP'yi bile geçemeyen MHP 3- Yerel Seçimlerde, Belediye Meclis Üyeliği oylarında birinci parti olan parti AK PARTİ 4- Yerel Seçimlerde Büyükşehir Belediye Başkanlığı oylarında birinci olan parti CHP 5- Yerel Seçimlerde Etimesgut Belediye Başkanlığı yarışında üçüncü olan parti CHP 6- Genel Seçimlerde ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı üçüncü olan ancak Etimesgut Belediye Başkanlığında birinci olan parti ise MHP.
Tabii bu şıkları çoğaltabiliriz. Sizlere enteresan ve Türkiye'de belki hiçbir yerde göremeyeceğiniz bir tabloyu göstermek istedim.
Hemen yazımızın başlığına dönecek olursak.. Ocak ayında yapılan Etimesgut Belediye Meclis Toplantısında, ilçede kanayan yara haline gelmiş İş ve Ticaret Merkezi'nin 'Anka Teknoloji Üniversitesi'ne bedeli karşılığında satılmasıyla ilgili bir madde görüşülmüştü. AK Parti'nin 18 Meclis Üyesinden 2 tanesi bu karara MHP ve CHP'li meclis üyeleriyle birlikte EVET oyu kullanmışlardı. Etimesgut kamuoyu da kendilerini kahraman olarak ilan etmişti. Çünkü, üniversitenin hele hele ilçe merkezine gelecek olması kamuoyunu da heyecanlandırmış ve 'Belediye zarar etmiş veya etmemiş' tartışmalarına bile gerek duyulmadan bu karar benimsenmişti.
Ama AK Parti'nin değerli büyükleri (!), Belediye Meclisi'nde grup kararı alınmasına rağmen EVET oyu kullanan Mesut Şahingöz ve İbrahim Ulutaş hakkında parti disiplinine uymadıkları gerekçesiyle ihraç edilmeleri kararını aldı. 1 yıl süreyle de partiden uzaklaştırıldılar.
Kamuoyunda heyecan uyandıran ve Etimesgut'ta memnuniyetle karşılanan bir karara 'evet' oyunu kullanan meclis üyelerinin ihraç edilmelerini yanlış bulduğumu söylemekten çekinmiyorum. Çünkü, Etimesgut'un geleceğini ilgilendiren bir kararın yukarıda da bahsettiğim gibi Etimesgut'u Etimesgutlu kadar iyi tanımayan AK Parti'nin değerli büyükleri(!) bilmesi ve bu yönde bir karar almalarını dayatması bence çok yanlış.
Etimesgut siyasetinin hızlı olduğunu belirtmiştik. Geçtiğimiz dönemlerde de siyasi partiler arasında, özellikle belediye meclis üyeleri açısından gidenler, gelenler, transferler hep hızlı yaşanmıştır. CHP'den istifa ederek AK Parti'ye transfer olan Meclis Üyelerini bile gördük. Bugün, 2 Belediye Meclis Üyesinin AK Parti'den 1 yıl süreliğine de olsa ihraç edilmeleri gelecek günlerde siyasette taşların yer değiştirebileceği, dengelerin değişebileceği sinyallerini de vermiş oluyor.
(Not: Bir sonraki yazımda Belediye Meclisi'nde siyasi partilerin grup kararı almalarının doğru olup-olmadığı konusunu işleyeceğim. Belediye Kanunu'nun ilgili maddesine göre siyasi partilerin siyasi karar niteliği taşıyan 'grup kararı' almaları suç teşkil ediyor. Bilgilerinize..)
|