27 Haziran 2025 - Cuma

SİNCAN GELİŞİYOR, BÜYÜYOR.. ANCAK!

Sincan bugün Ankara’nın en hızlı gelişen ve büyüyen metropol ilçelerinden birisi. Başkentin batı koridorunda yer almasının yanı sıra sınırları içinde yer alan 5 adet büyük Organize Sanayi Bölgesi ile de ön plana çıkıyor.

Yazar - İbrahim Keskin
Okuma Süresi: 5 dk.
6261 okunma
İbrahim Keskin

İbrahim Keskin

ikeskin2@gmail.com - 0 542 327 40 90
Takip EtGoogle News
    Sincan bugün Ankara’nın en hızlı gelişen ve büyüyen metropol ilçelerinden birisi. Başkentin batı koridorunda yer almasının yanı sıra sınırları içinde yer alan 5 adet büyük Organize Sanayi Bölgesi ile de ön plana çıkıyor. Yeni yükselen konutlar, yeni oluşan Saraykent gibi devasa yerleşim yerleri, Yenikent, Alcı Mahallesi, Temelli’si ile Sincan büyüyor ve gelişiyor.
 
    Bundan 25-30 yıl öncesini hatırlayanlar bilirler. Nüfusu 90 binler civarında olan    Sincan Gecekondu önleme bölgeleriyle özellikle dar gelirli insanlarımızın tercih ettiği ve özellikle kooperatifleşmenin oldukça yaygın olduğu, mantar biter gibi yapı koo-peratiflerinin kurulduğu bir ilçeydi. Sanayisi, ekonomisi bu kadar güçlenmemişti.
 
    O yıllarda nüfus hemen yanı başında bulunan Etimesgut’un bile üzerindeydi. Etimesgut’tan gelenler alışverişlerini hep Sincan’dan yaparlardı. Bunları unutmadık. Anadolu insanımızın gelip yerleştiği Sincan samimi insanların yaşadığı, içiçe geçmiş hayatların barındığı ve herkesin birbirini tanıdığı bir ilçeydi. Sincan yerlilerinin Yozgat’tan, Çorum’dan, Kırşehir’den, Tokat’tan ve diğer Anadolu illerinden göç eden insanlarımız ile çabuk kaynaşması Sincanlılık profilini de ortaya çıkardı.
 
    Özellikle 2 binli yıllardan sonra Sincan   hızlı bir gelişim süreci gösterdi. Kurulan organize sanayi bölgeleri, ekonomi ve ticaretin, inşaat sektörünün canlılığı bunda büyük pay sahibi oldu. Nüfus hızla artarken yerel yönetimde iş başına gelen belediye başkanları da bu gelişmeye ayak uydurmaya çalıştı. 
 
    1990 öncesi yapılan şehir imar planlarının ne kadar yanlış olduğunu bir kez daha gördük. Çünkü yapılaşma özellikle ilçe merkezinde çok kötü bir hale geldi. Bugün yaşanan otopark sorunu bunlardan sadece bir tanesi.. Bu nüfus artışına paralel insanların hayatını kolaylaştıracak projeler o yıllarda gerçekleştirilebilir veya temelleri atılabilirdi.
 
    Organize Sanayi Bölgelerinin sayısının artması, ev kiralarının ve konut fiyatlarının diğer metropol ilçelere göre Sincan’da daha uygun olması nüfus artışında önemli bir etkendi. Bugün 600 binleri geçkin bir nüfusu var Sincan’ın ve bu nüfusun 100 binden fazlası öğrenci. Bu demek oluyor ki Sincan genç bir nüfusa sahip.. Ancak bu genç nüfusu lise veya üniversite eğitimini tamamladıktan sonra iş bulamıyor, yanı başında o kadar Organize Sanayi Bölgesi varken işsizlik Sincan’da büyük bir sorun.
 
    Bundan bir kaç gün önce MHP Sincan İlçe Başkanı bir basın toplantısı düzenledi. Konu, Sincan’ın bugünü ve yarınıydı. Orada da aynı konuları konuştuk, çözüm aradık, hangi kurum-kuruluş ne yapabilir masaya yatırdık. Sonuçta Sincan’ın, yukarıda bahsettiğimiz Organize Sanayi Bölgeleri ve buralarda yer alan büyük sanayi kuruluşları ve fabrikalar ile koordinasyonunun sağlanmasıydı. Çünkü bugün Organize Sanayi Bölgelerinin Sincan’a çok fazla katkısı yok. İstihdamın dışında ekonomik olarak Sincan’a bir katkıda bulunmuyorlar.
 
    Sincan’a Temelli ve bir çok mahallenin bağlanması ortaya ulaşım sorununu da getirdiğini görüyoruz. Sincan ilçe merkezinin gerek Eskişehir Yolu, gerek İstanbul Çevre Yolu, Ayaş-Beypazarı hattında bağlantı yollarına ihtiyacı var. Geniş bulvarların açılması ulaşımın rahatlatılması Sincan’ın önünü açacaktır. 2019 yılından bu yana görevde olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın bu süre içinde bağlantı ve bulvarlar ile ilgili Sincan’da herhangi bir çalışma, biten bir projesini göremedik. Düşünsenize bir, Yenikent’in ulaşımı tam bir facia. Sabah ve akşam saatlerinde Yenikent’e giremiyor, çıkamıyorsunuz...
 
    Esasen Sincan ile ilgili çok şeyler yazılabilir ki bunu önümüzdeki günlerde yine kaleme alacağız.. Ama Sincan’ın geleceği ile ilgili umutlarımız hiç bitmeyecek.
#
Yorumlar (10)
Oğuzhan
12.07.2025 16:29
Sincan küçük sanayi sitesinin dönüşmesi gerekiyor artık, merkezde öyle bir sanayi sitesinin hala ne işi var anlamak mümkün değil
Ahmet Akdag
05.07.2025 00:07
Yenicimsit mah imar durumu 20 senedir muamma mezarlık yapildi kurban pazari yapildi imar daha yok belki organizenin hatırına bisey yapılır neden mah ici 2kat diğer taraf 8 kat merak ediyorum bilen biri varsa bizleri aydınlatsın
Lütfen ilçenin tarihini bilmeden olur olmaz atmayalım Yenikent hiçbir zaman ilçe olmadı
02.07.2025 21:50
Mrt
30.06.2025 00:30
Malikoy mahallesi konut imarlı arsalara halen inşaat baslatilamadi.organizeye en yakın yer. Bi an önce buraların konutlasmasi lazım.
İdris Kaya
29.06.2025 23:13
Yeni çimşit 2 kat müsadeli saraycık 8 kat arasında sadece yol geçiyor.düşünün.
İbrahim
29.06.2025 16:13
Hadilan ordan Yenikent hiç kaza olmadı nahiyeydi belediyelikti nerden uydurdun ilçe oldugunu
Şehmus Karadağ
29.06.2025 15:58
Fatih Ulubatlı Hasan mahallesi gece kondu bölgesinde hayat çekilmez halde.. yıkık dökük bir şekilde.. yatırım Yok.. kentsel dönüşüm projesi kapsamında bir gelişme yok.. belediye başkanı uyuyor..
Naci Turan
29.06.2025 15:09
TMO ne ait siloda yıkıldı fakat oraya demiryolu geçişini istendiği gibi randımanlı saglayan alt geçit yapılmadı. Sincan giriş ve çıkışları bu alt geçitten yapılıyor, çarşı icinden geçmeden bu alt geçitten gecilmiyor bu da çarşı trafigini daha da tıkıyor.
Ado
29.06.2025 00:39
Başkan Ankaralı olmasına rağmen Etimesgut, Sincan bölgesine üç kuruşluk katkısı olmamıştır. Elvan için imar artışı sözü verdiği halde sözünü yerine getirmeyen kişiden ne Ankaraya nede bu millete fayda gelmez.
Adem
28.06.2025 20:00
Yenikent eskiden ilçeydi bilenler bilir şuan il kadar nufusa sahip gün geçtikçe nüfüs artışı devam ediyor en büyük sorun alt yapı ulaşım yollar asfalt atıldığında eskisini arattırıyor
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları